Tree Fiddy

Ronjan blogi puista. Enimmäkseen ruukuissa, välillä maassa.

Yamadoriretki toukokuussa 2016

21. toukokuuta 2016 — Ronja

Viime sunnuntaina minä ja isohko joukko muita bonsaiharrastajia kokoontui Janin luokse. Katselmoimme läpi Janin puut ja sitten suuntasimme maastoon kaivelemaan etukäteen tutkittuja puita. Itse en ollut tällä kohteella aikaisemmin käynyt, eikä tarkoituksena ollut oikeastaan ottaa mitään mukaan, mutta päädyin kuitenkin hankkimaan uuden metsävaahteran.

Aluksi kuvia Janin puista, sitten kaivelupuuhia.

Lue lisää...

Luokat: yamadori, kevät, vaahtera, acer, acer-platanoides, jalava, ulmus, ulmus-glabra, tammi, quercus, bonsai

Vaahteroita ruukkuun – Acer rubrum ja A. platanoides

17. huhtikuuta 2016 — Ronja

Tänä viikonloppuna ruukutin viime vuonna ostamani punavaahteran (Acer rubrum), jonka taisin ostaa viime elokuussa Mustilasta. Se oli vielä samassa muoviruukussa kuin ostettaessakin.

Juuritrimmauksen sai myös metsävaahterani (Acer platanoides).

Lue lisää...

Luokat: bonsai, kevät, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-rubrum

Syyskuvia 2015

3. marraskuuta 2015 — Ronja

Syksyn mittaan en ole kovin aktiivisesti harrastellut kasvihommia. Enimmäkseen olen tarpeen mukaan kastellut bonsain alkuja parvekkeella ja välillä ottanut jokusen kuvan kännykän kameralla.

Niin ja tietysti olen suunnitellut bonsaiden viemistä talviteloille äidin kasvihuoneeseen. Tätä varten tilasin netistä hiiriverkkoa, josta aion taitella pienet jyrsijänkestävät häkit puille. Ensi viikonloppuna menen tätä touhua toteuttamaan. Pitääpä muistaa ottaa projektista kuvia.

Mutta tässä sekalaisia syysräpsyjä. Osa kännykällä, osa järkkärillä.

Lue lisää...

Luokat: bonsai, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-pseudosieboldianum, acer-ginnala, jalava, ulmus, ulmus-glabra, syksy, ruska

Vaahterapäivitys toukokuussa 2015

25. toukokuuta 2015 — Ronja

Olen päättänyt ruveta erikoistumaan vaahteroihin. Alan kerätä niitä. Kun kerran järjestään kaikki vaahterat vetävät puoleensa, niin mikäpä siinä. Ja kun ne tuntuvat pysyvän niin hyvin hengissäkin näissä ruukuissa. Universumi haluaa minusta vaahterankaitsijan, olkoon siis niin.

Aika hyvään alkuun olen jo päässyt. Omistan tällä hetkellä ainakin yhden yksilön kutakin seuraavista vaahteralajeista:

  • Acer ginnala, mongolianvaahtera
  • Acer pictum subsp. mayrii, sahalininvaahtera
  • Acer platanoides, metsävaahtera
  • Acer pseudosieboldianum, koreanvaahtera
  • Acer spicatum, tähkävaahtera
  • Acer ukurunduense, kiinanvaahtera

Lue lisää...

Luokat: bonsai, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-ginnala, acer-pseudosieboldianum

Vaahtera Sanomatalon kulmalla

19. toukokuuta 2015 — Ronja

Sanomatalon lounaisnurkalla on pieni terassialue. Siellä on jokin tällainen päällystetty kaivonrengas, jonka sisällä kasvaa vaahtera (Acer platanoides), melkein kuin isossa ruukussa.

Kuva 1.

Luokat: vaahtera, acer, acer-platanoides, helsinki

Metsävaahtera ojanpientareelta

15. huhtikuuta 2015 — Ronja

Kävin taas äidin luona katselemassa pihan risukkoja ja saunomassa. Tarkoituksena oli ottaa mukaan ruukkuun isossa saavissa kasvava pähkinäpensaan rääpäle, mutta siitä oli latvus paleltunut ja oli muutenkin niin huonokuntoisen näköinen, että jätin vielä aloilleen. Toipukoon rauhassa.

Sen sijaan löysin tontin rajan ojaa reunustamasta monenlaista mielenkiintoista. Sahasin matalaksi kaksi harmaaleppää odottamaan ensi tai sitä seuraavaa kevättä. Niissä on niin isot juurakot, että pitää varata kunnolliset kasvatuslaatikot ja kunnolla kissanhiekkaa, ennen kuin rupeaa nostopuuhiin.

Päivän saalis on kuitenkin erittäin miellyttävärunkoinen metsävaahtera (Acer platanoides)! Se kasvoi noin 45 asteen kulmassa viettävässä ojanpientareessa, erittäin savisessa maassa. Paitsi että runko on hieno, myös nebaria on hienosti. Tosin istutin puun ruukkuunsa sen verran syvään, että pintajuuret menivätkin ihan piiloon.

Jäljempänä kuvia (vähän ankeasti valaistuja kevätillan keittiössä otettuja)!

Lue lisää...

Luokat: bonsai, yamadori, vaahtera, acer, acer-platanoides