Tree Fiddy

Ronjan blogi puista. Enimmäkseen ruukuissa, välillä maassa.

Arboretum Mustilan kevättalkoot 2016

24. huhtikuuta 2016 — Ronja

Arboretum Mustilan Ystävät ry piti jälleen perinteisesti vuosikokouksensa arboretumissa. Olin paikalla Janin kanssa. Kokouksen jälkeen oli talkoot: porukka hajaantui erilaisiin puiston ylläpitohommiin. Jani ja minä olimme etukäteen neuvotelleet itsellemme raivaushommaa, ja saimme myös luvan pitää bonsaitarkoituksiin soveliaat raivauksen yhteydessä löytyneet kasvit.

Tässä hieman kuvia löydöksistä.

Kuva 1. Suuri, moneen kertaan leikattu vuorivaahteran pökkelö, joka ei suostu kuolemaan (Acer pseudoplatanus). Tästä Jani innostui. Pitää saada useampi ihminen mukaan kaivamaan tätä ylös.

Kuva 2. Euroopanvalkopyökkien (Carpinus betulus) siementämää epämääräistä taimikkoa. Tästä saimme tehtäväksi kitkeä kierot ja katkeilleet mutta säästää suorat. Otin mukaan muutamia mielenkiintoisimpia tyviä.

Kuva 3. Jani tutkii valkopyökkien tyviä.

Kuva 4. Äskeisten viereltä löytyi myös tällainen kovia kokenut vino kanto. Se on kuvan vasemmasta laidasta leikattu poikki. Voisi saada mielenkiintoisen, joskin suuren bonsain.

Kuva 5. Arboretumin taimimyynnistä löytyi 25 eurolla tällainen lännenhemlokki (Tsuga heterophylla).

Oksia ja haarontaa on reilusti, mutta kaikkein mielenkiintoisin on juuripaakku. Se on aika matala, kasvaa kovia kokeneessa muovisäkissä. Ylin kolmannes saattaa olla pelkkää sammalta, joten saattaa sujahtaa hyvinkin matalaan bonsairuukkuun heti kättelyssä.

Kuva 6. Yksi valkopyökeistä ruukkuun asti ehtineenä.

Luokat: mustila, arboretum, talkoot, kevät, bonsai, carpinus, acer, tsuga, valkopyökki, vaahtera, hemlokki

Mustilan taimipäivässä 22.8.2015

30. elokuuta 2015 — Ronja

Viime viikonloppuna kävin Mustilan arboretumin taimipäivässä. Mukana oli myös Jani. Taimipäivä on joka vuosi elokuussa pidettävä tapahtuma, jonne saa kuka tahansa kasviharrastaja tuoda taimiaan myyntiin. Myös kaupallisia toimijoita kutsutaan yleensä paikalle.

Ostin muutaman vaahterantaimen: Acer mandshuricum, A. micranthum, A. pensylvanicum, A. rubrum.

Otin myös muutamia valokuvia ja kiertelin arboretumia opastetuilla kierroksilla.

Lue lisää...

Luokat: mustila, arboretum, vaahtera, acer, hortensia, hydrangea, mänty, pinus, kuusi, picea

Pikkuinen punatammen taimi

2. elokuuta 2014 — Ronja

Toukokuussa kävin pienellä roadtripillä ystäväni kanssa Arboretum Mustilassa Elimäellä. Mustila on Suomen suurin arboretum eli puulajipuisto.

Mustila erikoistuu koti- ja ulkomaisten puulajien talvenkestävyyden tutkimiseen ja kehittämiseen erilaisissa koeviljelyjärjestelyissä. Arboretumilla on myös ystävyysyhdistys, jonka jäseneksi olen myös ryhtynyt keväällä.

Satuimme Mustilaan lastenpäivänä (emme mitenkään vahingossa), jolloin alueella oli maskottipukuisia ihmisiä näyttelemässä maahisia ja karhuja, makkaranpaistoa ja muuta touhua. Yhdellä rastilla itse sai kaivaa maasta vastikään itäneitä punatammen terhoja. Toisella rastilla sai terhoille pienet muoviruukut ja turvetta.

Kuva 1. Punatammi (Quercus rubra) muovikipossa.
Punatammi

Punatammi on pohjoisamerikkalainen tammilaji, mutta Mustilassa niitä on niin paljon, että se on muodostunut ihan arboretumin symboliksi. Ystävyysyhdistys myy jäsenilleen metallisia jäsenmerkkejä, jotka esittävät punatammen terhoa.

Tämän pikku taimen annan nyt olla säälittävässä muoviruukussaan ensi kevääseen ja istutan sitten kunnon kokoiseen saviruukkuun. Siinä se saa kasvaa viidestä kahdeksaan vuotta, kunnes ehkä jonakin päivänä siitä voisi ajatella bonsaita.

Luokat: arboretum, mustila, tammi, quercus, quercus-rubra, bonsai

Mongoliantammi Kaisaniemen kasvitieteellisessä

19. heinäkuuta 2014 — Ronja

Kävin heinäkuun alkupuolella Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Käyn aika usein, mutta aiemmin en ole havainnut tätä tammea. Aivan Kaisaniemenrannan porttien luona on kahvila ja muutama muu pieni puurakennus, joista erään edustalla kasvaa nuorehko mongoliantammi (Quercus mongolica).

Kuva 1.
Mongoliantammi

Kuva 2.
Mongoliantammi

Kuva 3.
Mongoliantammi

Mongoliantammi ja sen alalajit kasvavat luonnonvaraisina itäisessä Siperiassa ja muualla Kaakkois-Aasiassa: Mongoliassa, Mantšuriassa, Korean niemimaalla, Japanissa, Sahalinilla ja Kuriileilla.

Luokat: tammi, quercus, quercus-mongolica, arboretum, kasvitieteellinen-puutarha, helsinki

Koivuja Meilahden arboretumissa heinäkuussa 2013

1. heinäkuuta 2014 — Ronja

Tänä kesänä en ole vielä ehtinyt käydä Meilahden arboretumissa, mutta viime kesänä piipahdin kerran. Tämä puisto sijaitsee Meilahden sairaala-alueelta luoteeseen. Jos jää Paciuksenkadulla ratikasta ja lähtee kävelemään etelään kohta Seurasaarta, tulee kulkeneeksi arboretumin läpi vievää pikkutietä.

Meilahden arboretumin lajisto ei ole varsinaisesti henkeäsalpaava – onhan alue aika pienikin – mutta muutama hauska koivu sieltä viime kerralla löytyi.

Lue lisää...

Luokat: koivu, betula, betula-pendula, betula-pubescens, arboretum, helsinki

Eräänä päivänä kävin Viikissä

11. kesäkuuta 2014 — Ronja

Yksinäisinä kesäpäivinä, kun en keksi muuta tekemistä, käyn joskus tallustelemassa puutarhoissa, puistoissa ja arboretumeissa. Tällä viikolla kävin Viikissä.

Lue lisää...

Luokat: arboretum, helsinki, metsä, juglans, juglans-nigra, tilia, salix, salix-fragilis, prunus, prunus-padus, pinus, pinus-contorta, alnus, alnus-glutinosa, jalopähkinä, lehmus, salava, tuomi, mänty, leppä

Dahuriankoivu (Betula davurica)

8. kesäkuuta 2014 — Ronja

Helsingin Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta löytyi itselleni aiemmin tuntematon koivulaji, dahuriankoivu (Betula davurica). Näitä kasvaa näemmä luonnonvaraisina Kiinassa, Koreassa ja Japanissa.

Kuva 1. Uskomattoman hienoa punertavaa ja harmaata tuohta.
Betula davurica

Kuva 2.
Betula davurica

Kuva 3.
Betula davurica

Luokat: betula, betula-davurica, arboretum, helsinki, kasvitieteellinen-puutarha, koivu