Tree Fiddy

Ronjan blogi puista. Enimmäkseen ruukuissa, välillä maassa.

Yamadoriretki toukokuussa 2016

21. toukokuuta 2016 — Ronja

Viime sunnuntaina minä ja isohko joukko muita bonsaiharrastajia kokoontui Janin luokse. Katselmoimme läpi Janin puut ja sitten suuntasimme maastoon kaivelemaan etukäteen tutkittuja puita. Itse en ollut tällä kohteella aikaisemmin käynyt, eikä tarkoituksena ollut oikeastaan ottaa mitään mukaan, mutta päädyin kuitenkin hankkimaan uuden metsävaahteran.

Aluksi kuvia Janin puista, sitten kaivelupuuhia.

Lue lisää...

Luokat: yamadori, kevät, vaahtera, acer, acer-platanoides, jalava, ulmus, ulmus-glabra, tammi, quercus, bonsai

Vaahteraluettelo toukokuussa 2016

3. toukokuuta 2016 — Ronja

Pääasiallinen harrastukseni on bonsai, mutta siinä sivussa olen alkanut myös keräillä vaahteroita. Osan niistä aion kasvattaa bonsaiksi, mutta osaa pidän ihan muuten vain. Kovin suurilehtiset lajit lähinnä hengaavat omissa astioissaan. Mitään oikeaa pihaa tai puutarhaa ei näille ajanvietteille ole kodissani tarjolla, vaan kaikki kasvit asuvat helsinkiläisyksiön parvekkeella – joskin verrattain kookkaalla sellaisella.

Tässä jutussa luettelen valokuvien kera läpi kaikki tähän mennessä hankkimani vaahterat. Suurin osa on vielä pieniä taimia, mutta muutamassa jo näkee odottavan bonsaipuun raamit.

Lue lisää...

Luokat: vaahtera, acer, bonsai, luettelo

Arboretum Mustilan kevättalkoot 2016

24. huhtikuuta 2016 — Ronja

Arboretum Mustilan Ystävät ry piti jälleen perinteisesti vuosikokouksensa arboretumissa. Olin paikalla Janin kanssa. Kokouksen jälkeen oli talkoot: porukka hajaantui erilaisiin puiston ylläpitohommiin. Jani ja minä olimme etukäteen neuvotelleet itsellemme raivaushommaa, ja saimme myös luvan pitää bonsaitarkoituksiin soveliaat raivauksen yhteydessä löytyneet kasvit.

Tässä hieman kuvia löydöksistä.

Kuva 1. Suuri, moneen kertaan leikattu vuorivaahteran pökkelö, joka ei suostu kuolemaan (Acer pseudoplatanus). Tästä Jani innostui. Pitää saada useampi ihminen mukaan kaivamaan tätä ylös.

Kuva 2. Euroopanvalkopyökkien (Carpinus betulus) siementämää epämääräistä taimikkoa. Tästä saimme tehtäväksi kitkeä kierot ja katkeilleet mutta säästää suorat. Otin mukaan muutamia mielenkiintoisimpia tyviä.

Kuva 3. Jani tutkii valkopyökkien tyviä.

Kuva 4. Äskeisten viereltä löytyi myös tällainen kovia kokenut vino kanto. Se on kuvan vasemmasta laidasta leikattu poikki. Voisi saada mielenkiintoisen, joskin suuren bonsain.

Kuva 5. Arboretumin taimimyynnistä löytyi 25 eurolla tällainen lännenhemlokki (Tsuga heterophylla).

Oksia ja haarontaa on reilusti, mutta kaikkein mielenkiintoisin on juuripaakku. Se on aika matala, kasvaa kovia kokeneessa muovisäkissä. Ylin kolmannes saattaa olla pelkkää sammalta, joten saattaa sujahtaa hyvinkin matalaan bonsairuukkuun heti kättelyssä.

Kuva 6. Yksi valkopyökeistä ruukkuun asti ehtineenä.

Luokat: mustila, arboretum, talkoot, kevät, bonsai, carpinus, acer, tsuga, valkopyökki, vaahtera, hemlokki

Vaahteroita ruukkuun – Acer rubrum ja A. platanoides

17. huhtikuuta 2016 — Ronja

Tänä viikonloppuna ruukutin viime vuonna ostamani punavaahteran (Acer rubrum), jonka taisin ostaa viime elokuussa Mustilasta. Se oli vielä samassa muoviruukussa kuin ostettaessakin.

Juuritrimmauksen sai myös metsävaahterani (Acer platanoides).

Lue lisää...

Luokat: bonsai, kevät, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-rubrum

Bonsaipuuhia huhtikuussa 2016

15. huhtikuuta 2016 — Ronja

Kevät on edennyt siihen pisteeseen, että kaivoin bonsait talvisäilöstä. Vahdoin monelle uuden ruukun tai vähintään kasvualustan. Tässä hieman kuvia.

Olen myös talven aikana muuttanut uuteen asuntoon, jossa on merkittävästi edellistä suurempi parveke. Nyt pitäisi siis mahtua puiden lisäksi parvekkeelle jopa vähän kalusteitakin!

Lue lisää...

Luokat: bonsai, kevät, ruukut, vaahtera, haapa, tuomi, acer, acer-ginnala, acer-pseudosieboldianum, acer-mandshuricum, acer-barbinerve, populus, populus-tremula, prunus, prunus-padus

Bonsait talviteloilla 2015

16. marraskuuta 2015 — Ronja

Kävin vähän aikaa sitten viemässä kaikki bonsairaakileet talvetukseen äidin luokse kasvihuoneeseen. Olin etukäteen tilannut netistä hiiriverkkoa, josta muotoilin jyrsijän kestävät häkit kasveille. Tässä vähän kuvia operaatiosta.

Kuva 1.

Kuva 2.

Kuva 3. Yksi häkki valmiina.

Kuva 4.

Kuva 5. Kaikki eivät mahtuneet samalle puolelle kasvihuonetta. Näille isommille tein kullekin oman verkkohupun.

Luokat: bonsai, talvi

Syyskuvia 2015

3. marraskuuta 2015 — Ronja

Syksyn mittaan en ole kovin aktiivisesti harrastellut kasvihommia. Enimmäkseen olen tarpeen mukaan kastellut bonsain alkuja parvekkeella ja välillä ottanut jokusen kuvan kännykän kameralla.

Niin ja tietysti olen suunnitellut bonsaiden viemistä talviteloille äidin kasvihuoneeseen. Tätä varten tilasin netistä hiiriverkkoa, josta aion taitella pienet jyrsijänkestävät häkit puille. Ensi viikonloppuna menen tätä touhua toteuttamaan. Pitääpä muistaa ottaa projektista kuvia.

Mutta tässä sekalaisia syysräpsyjä. Osa kännykällä, osa järkkärillä.

Lue lisää...

Luokat: bonsai, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-pseudosieboldianum, acer-ginnala, jalava, ulmus, ulmus-glabra, syksy, ruska

Vaahterapäivitys toukokuussa 2015

25. toukokuuta 2015 — Ronja

Olen päättänyt ruveta erikoistumaan vaahteroihin. Alan kerätä niitä. Kun kerran järjestään kaikki vaahterat vetävät puoleensa, niin mikäpä siinä. Ja kun ne tuntuvat pysyvän niin hyvin hengissäkin näissä ruukuissa. Universumi haluaa minusta vaahterankaitsijan, olkoon siis niin.

Aika hyvään alkuun olen jo päässyt. Omistan tällä hetkellä ainakin yhden yksilön kutakin seuraavista vaahteralajeista:

 • Acer ginnala, mongolianvaahtera
 • Acer pictum subsp. mayrii, sahalininvaahtera
 • Acer platanoides, metsävaahtera
 • Acer pseudosieboldianum, koreanvaahtera
 • Acer spicatum, tähkävaahtera
 • Acer ukurunduense, kiinanvaahtera

Lue lisää...

Luokat: bonsai, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-ginnala, acer-pseudosieboldianum

Ryan Neil luennoi männyistä vappuna 2015

5. toukokuuta 2015 — Ronja

Luokat: youtube, bonsai, how-to, mänty, pinus

Metsävaahtera ojanpientareelta

15. huhtikuuta 2015 — Ronja

Kävin taas äidin luona katselemassa pihan risukkoja ja saunomassa. Tarkoituksena oli ottaa mukaan ruukkuun isossa saavissa kasvava pähkinäpensaan rääpäle, mutta siitä oli latvus paleltunut ja oli muutenkin niin huonokuntoisen näköinen, että jätin vielä aloilleen. Toipukoon rauhassa.

Sen sijaan löysin tontin rajan ojaa reunustamasta monenlaista mielenkiintoista. Sahasin matalaksi kaksi harmaaleppää odottamaan ensi tai sitä seuraavaa kevättä. Niissä on niin isot juurakot, että pitää varata kunnolliset kasvatuslaatikot ja kunnolla kissanhiekkaa, ennen kuin rupeaa nostopuuhiin.

Päivän saalis on kuitenkin erittäin miellyttävärunkoinen metsävaahtera (Acer platanoides)! Se kasvoi noin 45 asteen kulmassa viettävässä ojanpientareessa, erittäin savisessa maassa. Paitsi että runko on hieno, myös nebaria on hienosti. Tosin istutin puun ruukkuunsa sen verran syvään, että pintajuuret menivätkin ihan piiloon.

Jäljempänä kuvia (vähän ankeasti valaistuja kevätillan keittiössä otettuja)!

Lue lisää...

Luokat: bonsai, yamadori, vaahtera, acer, acer-platanoides

Yamadoripäivä huhtikuussa 2015

12. huhtikuuta 2015 — Ronja

Huhtikuun 11. päivä tutustuin vihdoin muihin suomalaisiin bonsaiharrastajiin. Kävimme isolla porukalla kaivelemassa ennakkoon scoutattuja puita muutamalta erinomaiselta paikalta voimalinjojen alta. Ne ovat yleensä ottaen otollisia bonsairaakileiden löytöpaikkoja, sillä niillä kasvava puusto hakataan säännöllisin väliajoin maahan asti, ja puut kasvavat monihaaraisiksi pökkelöiksi. Eikä niillä ole mitään kaupallista arvoa oikein kenellekään, niin luvat niiden nostoon eivät ole vaikeita saada.

Otin reissulla kuvia, jotka seuraavat perässä.

Lue lisää...

Luokat: bonsai, yamadori, tammi, haapa, mänty, quercus, quercus-robur, populus, populus-tremula, pinus, pinus-sylvestris

Ostin kiinanjalavan

18. maaliskuuta 2015 — Ronja

Kiinanjalava (Ulmus parvifolia) on suosituimpia bonsailajeja. Niitä myydään toisinaan pikkuisina, huonokuntoisina rääpäleinä kukkakaupoissa ja muun muassa Stockmannin kasviosastolla. Yleensä ovat valtavan huonokuntoisia.

Nyt kuitenkin käväisin Tuusulassa Pirilän kukkatalolla äidin kanssa, ja huomasin siellä aika hyväkuntoisia sopuhintaisia kiinanjalavia. Siispä ostin. Tämä puu on ehkä 30 cm korkea, ja hintaa sille tuli 29 euroa.

Lue lisää...

Luokat: bonsai, jalava, ulmus, ulmus-parvifolia

Limoviikuna kesäkuu 2014–tammikuu 2015

25. tammikuuta 2015 — Ronja

Kesäkuussa 2014 sain kaveriltani lahjaksi limoviikunan, jonka hän oli ostanut vuonna 2008. Kukkaruukussa on kolme solakkaa runkoa aika ahtaalla, ja arvelen, että ne ovat kasvaneet aika hitaasti. Pidin kasvia koko kesän parvekkeella ja syyskuun korvilla otin sisätiloihin.

Kuva 1. Limoviikuna (Ficus benjamina) poseeraa parvekkeen pöydällä heinäkuussa 2014.
Limoviikuna

Kuva 2.
Limoviikuna

Lue lisää...

Luokat: bonsai, ficus, ficus-benjamina, limoviikuna, how-to, ruukutus

Pikkuinen punatammen taimi

2. elokuuta 2014 — Ronja

Toukokuussa kävin pienellä roadtripillä ystäväni kanssa Arboretum Mustilassa Elimäellä. Mustila on Suomen suurin arboretum eli puulajipuisto.

Mustila erikoistuu koti- ja ulkomaisten puulajien talvenkestävyyden tutkimiseen ja kehittämiseen erilaisissa koeviljelyjärjestelyissä. Arboretumilla on myös ystävyysyhdistys, jonka jäseneksi olen myös ryhtynyt keväällä.

Satuimme Mustilaan lastenpäivänä (emme mitenkään vahingossa), jolloin alueella oli maskottipukuisia ihmisiä näyttelemässä maahisia ja karhuja, makkaranpaistoa ja muuta touhua. Yhdellä rastilla itse sai kaivaa maasta vastikään itäneitä punatammen terhoja. Toisella rastilla sai terhoille pienet muoviruukut ja turvetta.

Kuva 1. Punatammi (Quercus rubra) muovikipossa.
Punatammi

Punatammi on pohjoisamerikkalainen tammilaji, mutta Mustilassa niitä on niin paljon, että se on muodostunut ihan arboretumin symboliksi. Ystävyysyhdistys myy jäsenilleen metallisia jäsenmerkkejä, jotka esittävät punatammen terhoa.

Tämän pikku taimen annan nyt olla säälittävässä muoviruukussaan ensi kevääseen ja istutan sitten kunnon kokoiseen saviruukkuun. Siinä se saa kasvaa viidestä kahdeksaan vuotta, kunnes ehkä jonakin päivänä siitä voisi ajatella bonsaita.

Luokat: arboretum, mustila, tammi, quercus, quercus-rubra, bonsai

Ilmajuurrutuksen opettelua, osa IV – iloinen yllätys

28. heinäkuuta 2014 — Ronja

Edellisellä kerralla amurinvaahteran ilmajuurrutus jäi masentaviin tunnelmiin. Juurrutettavasta oksasta olivat lehdet alkaneet kellastua ja kuivua, joten kävin ennenaikaisesti leikkaamassa oksan irti. Juuria oli jonkin verran, mutta tilanne näytti kerta kaikkiaan huonolta. Ennustin, että projekti luultavasti päättyy tappioon lyhyen ajan sisällä.

Kuva 1. Oksa on saanut olla varjossa parvekkeen kaiteen maitolasin takana, suojassa suoralta auringonpaisteelta. Silti lehdet ovat kuivuneet ja karisseet.
Lakastunut vaahteranoksa

Kuva 2. Mutta mitäs täällä alhaalla on? Näyttäisi olevan uutta kasvua!
Uutta silmua vaahterassa

Peli ei olekaan menetetty ainakaan ihan vielä! Pidän raukan edelleen visusti varjossa, sillä aurinko helottaa tänäänkin hurjan kuumasti ja parvekkeella on 32 °C. Hyvä että huomasin tuon pilkistävän uuden kasvun, sillä nytpä osaan pitää tuota paremmin silmällä ja huolehtia kastelusta.

Pitää myös opetella ajattelemaan tuota puuna. Eihän se enää ole vain vaahteranoksa vaan kokonainen vaahtera, sillä onhan siinä kaikki puun osat: runko, juuret ja lehtiä!

Niin ja sekin on pyörinyt mielessä, kun joissain lähteissä tästä amurin-/mongolianvaahterasta käytetään tieteellistä nimeä Acer tataricum subsp. ginnala, mutta toisissa taas Acer ginnala. Olen ainakin tämän Kassu-tietokannan käyttämille nimille antanut aika paljon painoarvoa, mutta löysin koko tietokannan vasta sen jälkeen, kun ryhdyin tästä puusta kirjoittamaan. En ole hennonut vaihtaakaan. Voi olla, että seuraavassa blogauksessa vaihdan kuitenkin.

Luokat: vaahtera, acer, acer-tataricum, ilmajuurrutus, kloonaus, how-to, bonsai

Ilmajuurrutuksen opettelua, osa III – pettymys

11. heinäkuuta 2014 — Ronja

Kuten viimeksi raportoin, vaahteranoksaan todella kasvoi uusia juuria. Tarkoitus oli, että olisin leikannut oksan irti ja istuttanut sen ruukkuun joskus syksyllä, ehkä syyskuun lopulla. Puun piti kasvattaa sammalpaketin sisään riittävästi juuria, jotta oksa pärjäisi omillaan ilman emopuun tarjoamia vettä ja ravinteita maassa olevista juurista.

Lue lisää...

Luokat: vaahtera, acer, acer-tataricum, ilmajuurrutus, kloonaus, how-to, bonsai

Terijoensalavan pistokas

8. heinäkuuta 2014 — Ronja

Joskus kesäkuun alkupuolella otin duunipaikan lähellä kasvavasta terijoensalavasta pari kolme pistokasta. Työnsin niiden tyvipäät kostealla sammalella pakattuihin minigrip-pusseihin. Pari kuivui ja kuoli, mutta yksi teki juuret. (Aika huono saldo pajukasvilta! Pajut juurtuvat vaikka saveen pystyyn tökätystä peukalonpaksuisesta oksasta. Yleensä.)

Kuva 1. Hyvin juurtunut terijoensalava ruukussa. Uusia lehtiä kasvaa oksankärjistä, ja alempana rungollakin on yksi silmu auennut.
Terijoensalava ruukussa

Ruukun pohjastakin jopa pilkistää jo pieni juurenkärki, mutta tästä ei nyt tullut kuvaa.

Annan tämän nyt kasvaa vapaasti muutaman vuoden ja siirrän luultavasti sitten isompaan ruukkuun. Kunnon bonsain kasvattaminen näin pienestä risusta on ehkä toiveajattelua, mutta toisaalta pajukasvit ovat nopeakasvuisia. Ja onhan tässä silti harrastelua ja harjoittelua. En muista, että ennen olisin onnistuneesti saanut pistokkaan juurtumaan. En ole kyllä montaa kertaa toisaalta yrittänytkään.

Luokat: terijoensalava, salix, salix-fragilis-bullata, bonsai, kloonaus

Ryan Neil luennoi männyistä

4. heinäkuuta 2014 — Ronja

Aiemmin kerroin henkilökohtaisesta Youtube-sankaristani Graham Potterista. Toinen kovasti tykkäilemäni bonsai-ihminen Youtubessa on Ryan Neil. Hän on nuori ja innokas amerikkalainen tyyppi, joka oli muutaman vuoden Japanissa oppipoikana ja nyt ilmeisesti tekee omaa bisnestä bonsaihommissa. Välillä joku tulee videoineeksi Ryanin demoja ja luentoja, jotka ovat poikkeuksetta erinomaista kamaa.

Tässä siis Ryanin luento bonsaimäntyjen hoidosta kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa on puhe aika pitkälti japanilaisista mäntylajeista, mutta kakkososa koskee enemmän suomalaisia metsämäntyjä (Pinus sylvestris). Kannattaa silti katsoa koko setti, jos kasvattaa mitä tahansa bonsaimäntyjä!

Luokat: how-to, youtube, bonsai, mänty, pinus

Ilmajuurrutuksen opettelua, osa II

2. heinäkuuta 2014 — Ronja

Toukokuussa tekemäni ilmajuurrutus vaikuttaa onnistuneelta. Amurinvaahtera (Acer tataricum subsp. ginnala) on tehnyt juuria kelmun alle!

Kuva 1. Sammalen seasta pilkistelee juuria.
Ilmajuurrutus vaahterassa

Kuva 2. Juuri yrittää ulos kelmuun tekemästäni valutusviillosta. Toivottavasti ei kärsi ulkoilman kuivuudesta. Olisi pitänyt laittaa isompi sammaltukko.
Ilmajuurrutus vaahterassa

Luokat: vaahtera, acer, acer-tataricum, how-to, ilmajuurrutus, kloonaus, bonsai

Männyntaimia purkeissa

28. kesäkuuta 2014 — Ronja

Olen yrittänyt kohta kaksi vuotta harrastella bonsaita. Siis kasvatella puita ruukuissa ja saada ne näyttämään täysikasvuisilta miniatyyrikoossa. Enimmäkseen hankin bonsairaakileita tai -aihioita ostamalla taimia puutarhamyymälöistä tai kaivamalla niitä maasta. Ojanpientareilta löytyy välillä hauskanmuotoisia puunrääpäleitä, jotka eivät varmasti ketään kiinnosta.

Toisinaan kuitenkin yritän myös kerättyjen ja ostettujen puiden lisäksi idättää taimia siemenistä. Puunsiementen idättäminen voi olla hyvinkin kinkkistä hommaa erilaisine kylmä- ja lämpökäsittelyineen. Monet puut myös itävät hyvin hitaasti, jopa vuosien viiveellä kylvöstä.

Tässä jutussa esittelen muutaman pikkuisen mutta söpön männyntaimen ja siinä sivussa hölötän yhtä ja toista muutakin männyistä.

Lue lisää...

Luokat: mänty, pinus, pinus-edulis, pinus-banksiana, pinus-cembra, bonsai, idätys

Graham Potterin videosarja ilmajuurruttamisesta

14. kesäkuuta 2014 — Ronja

Youtubessa on paljon bonsai-ihmisten videoita. Monien harrastajien ja ammattilaisten videoissa on ärsyttävää (amerikkalaisuuden tai iän tuomaa) tärkeilyä. Graham Potter on kuitenkin oma lempparini: hänen videoissaan on vain kauniita puita, rautaista osaamista, selkeää tekniikkaa ja neutraali esitystyyli.

Tässä ensiksi video jonkinlaisen koristeomenapuun (Malus) ilmajuurrutuksesta vuodelta 2010.

Tänä keväänä Graham on jatkanut puun, tai siis nyt ilmajuurrutuksen jälkeen puiden, muokkausta.

Luokat: youtube, bonsai, malus, omenapuu, how-to

Löysin pikkumäntyjä

7. kesäkuuta 2014 — Ronja

Käppäilin eilen aamulla pitkin kallioita matkalla töihin, ja löysin kaksi pientä, selvästi hitaasti kasvanutta mäntyä (Pinus sylvestris). Korkeutta näillä on vain 40 senttiä, vaikka ikää on jo useampi vuosi. Oksakiehkuroiden lukumäärästä voi mäntyjen ikää arvioida.

Kuva 1. Yksi tuplarunkoinen ja toinen tavallisempi mänty.
Kaksi pientä mäntyä.

Kuva 2. Tuplarunkoisessa on vähän lupaavammat muodot.
Tuplarunkoinen mänty.

Kuva 3. Bonsai-aihioksi aiotussa puussa matalalla olevat oksat ovat tärkeitä. Näissä alimmat viistävät maata.
Alimmat oksat maanrajassa.

Kuva 4. Toinen kuvakulma tuplarungosta.
Toinen kuvakulma tuplarungosta.

Luokat: pinus, pinus-sylvestris, bonsai, yamadori, mänty

Ilmajuurrutuksen opettelua, osa I

7. kesäkuuta 2014 — Ronja

Tänä keväänä olen kokeillut ilmajuurruttamista (air layering) ensimmäistä kertaa.

Harjoituspuuna on hieman erikoisempi vaahtera. En olen ihan varma, mikä laji on kyseessä, mutta kuitenkin joko tataarivaahtera (Acer tataricum) tai amurinvaahtera (Acer tataricum subsp. ginnala). Näiden pitäisi parhaiten erottua siten, että amurinvaahterassa on kiiltävämmät lehdet, mutta vaikeapa tuosta on kuitenkaan kokemattoman sanoa...

Kuva 1. Tataarivaahtera lopettelemassa kukintaa.
Tataarivaahtera lopettelemassa kukintaa.

Kuva 2. Toisin kuin tavallisella metsävaahteralla (Acer platanoides), tataari- ja amurinvaahteralla on kolmihaaraiset lehdet.
Toisin kuin tavallisella metsävaahteralla, tataari- ja amurinvaahteralla on kolmihaaraiset lehdet.

Ilmajuurrutuksen tarkoitus on sama kuin pistokkaan ottamisella: uuden kasviyksilön kloonaaminen. Pistokas on emokasvista otettu pieni, nuori oksa, johon pyritään saamaan juuret. Ilmajuurruttamalla saadaan kasvatettua juuret vanhempaan oksaan, joka on liian suuri pärjäämään ilman emokasvin juurien jatkuvasti tarjoamaa vettä ja ravinteita.

Puun kudoksissa kulkee materiaalia kahteen suuntaan. Sisemmässä puussa kulkee ylöspäin juurien maasta ottamaa vettä ja siihen liuenneita ravinteita. Pintakudoksissa heti kuoren alla kulkee alaspäin lehdissä syntyneitä yhteyttämistuotteita, siis lähinnä hiilihydraatteja.

Jos sisempien kudosten vedenkuljetus ylöspäin säilyy ehjänä, lehdet ovat ihan tyytyväisiä. Jos taas jälsikudos jostakin syystä katkeaa, alaspäin kulkevat hiilihydraatit eivät pääse etenemään. Jos tälle kohdalle järjestetään kosteat ja pimeät olosuhteet, oksa alkaakin kasvattaa uusia juuria niillä resursseilla, jotka yhteyttämisen tuloksena on lehvästössä saatu.

Noin toukokuun puolivälissä valitsin sopivan oksan ja ryhdyin hommiin. Prosessi on seuraava:

 1. Leikkaa viilto puun kuoreen koko oksan ympäri.
 2. Leikkaa toinen viilto alemmas, ainakin oksan paksuuden mitan päähän.
 3. Leikkaa pitkittäinen viilto näiden väliin ja poista kuori. Oksaan jää siis kokonaan kuoreton pätkä.
 4. Raaputa veitsellä kaikki jälsikudos pois paljastuneen puun pinnalta.
 5. Kääri reilu tukko kosteaa, muttei valuvan märkää turvetta tai rahkasammalta kauttaaltaan kuorettoman pätkän ympärille.
 6. Paketoi koko setti tiukaksi, pitäväksi möykyksi. Itse käytin elmukelmua ja pakkausteippiä, mutta monet suosivat esimerkiksi alumiinifoliota ja jesaria. Folio pitää juuret pimeässä, mutta toisaalta kelmun läpi voi nähdä arvailematta, milloin juuret ovat kasvaneet.
 7. Leikkaa pakettiin muutama pieni viilto siten, että liika vesi pääsee valumaan paketista ulos ja toisaalta sadevettä pääsee hieman sisäpuolelle pitämään sammalen kosteana.

Kuva 3. Ilmajuurrutus meneillään vaahteranoksalla.
Ilmajuurrutus meneillään vaahteranoksalla.

Luokat: acer, acer-tataricum, bonsai, ilmajuurrutus, kloonaus, vaahtera, how-to