Tree Fiddy

Ronjan blogi puista. Enimmäkseen ruukuissa, välillä maassa.

Yamadoriretki toukokuussa 2016

21. toukokuuta 2016 — Ronja

Viime sunnuntaina minä ja isohko joukko muita bonsaiharrastajia kokoontui Janin luokse. Katselmoimme läpi Janin puut ja sitten suuntasimme maastoon kaivelemaan etukäteen tutkittuja puita. Itse en ollut tällä kohteella aikaisemmin käynyt, eikä tarkoituksena ollut oikeastaan ottaa mitään mukaan, mutta päädyin kuitenkin hankkimaan uuden metsävaahteran.

Aluksi kuvia Janin puista, sitten kaivelupuuhia.

Lue lisää...

Luokat: yamadori, kevät, vaahtera, acer, acer-platanoides, jalava, ulmus, ulmus-glabra, tammi, quercus, bonsai

Annalan taimitori 2015

24. toukokuuta 2015 — Ronja

Helsingissä (ja muutenkin Uudellamaalla) on paljon vanhoja kartanoita ja huviloita, joista olen yrittänyt joskus vähän kiinnostua, mutta vähiin on jäänyt. Tällä viikolla kuitenkin aktivoiduin ja lähdin käymään Annalassa taimitorilla 21.5.2015. Ostettavaa ei oikein löytynyt, mutta muuten kyllä viihdyin.

Annala on mäen päällä sijaitseva kartano-/huvila-alue Helsingin vanhassakaupungissa, Hämeentien pohjoispään tienoilla. Google Mapsista äkkiä arvioiden pinta-alaa on ehkä 15 hehtaaria Kustaa Vaasan tien ja Hämeentien väliin jäävällä alueella.

Taimitori oli viehättävä tilaisuus. Oli paljon myyntipöytiä ja -kojuja, telmiviä lapsia ja keskelle kulkuväyliä kuulumisiaan vaihtamaan pysähtyneitä mummoja.

Katkon jälkeen kuvia.

Lue lisää...

Luokat: helsinki, huvila, tammi, quercus, saarni, fraxinus, vaahtera, acer

Yamadoripäivä huhtikuussa 2015

12. huhtikuuta 2015 — Ronja

Huhtikuun 11. päivä tutustuin vihdoin muihin suomalaisiin bonsaiharrastajiin. Kävimme isolla porukalla kaivelemassa ennakkoon scoutattuja puita muutamalta erinomaiselta paikalta voimalinjojen alta. Ne ovat yleensä ottaen otollisia bonsairaakileiden löytöpaikkoja, sillä niillä kasvava puusto hakataan säännöllisin väliajoin maahan asti, ja puut kasvavat monihaaraisiksi pökkelöiksi. Eikä niillä ole mitään kaupallista arvoa oikein kenellekään, niin luvat niiden nostoon eivät ole vaikeita saada.

Otin reissulla kuvia, jotka seuraavat perässä.

Lue lisää...

Luokat: bonsai, yamadori, tammi, haapa, mänty, quercus, quercus-robur, populus, populus-tremula, pinus, pinus-sylvestris

Pikkuinen punatammen taimi

2. elokuuta 2014 — Ronja

Toukokuussa kävin pienellä roadtripillä ystäväni kanssa Arboretum Mustilassa Elimäellä. Mustila on Suomen suurin arboretum eli puulajipuisto.

Mustila erikoistuu koti- ja ulkomaisten puulajien talvenkestävyyden tutkimiseen ja kehittämiseen erilaisissa koeviljelyjärjestelyissä. Arboretumilla on myös ystävyysyhdistys, jonka jäseneksi olen myös ryhtynyt keväällä.

Satuimme Mustilaan lastenpäivänä (emme mitenkään vahingossa), jolloin alueella oli maskottipukuisia ihmisiä näyttelemässä maahisia ja karhuja, makkaranpaistoa ja muuta touhua. Yhdellä rastilla itse sai kaivaa maasta vastikään itäneitä punatammen terhoja. Toisella rastilla sai terhoille pienet muoviruukut ja turvetta.

Kuva 1. Punatammi (Quercus rubra) muovikipossa.
Punatammi

Punatammi on pohjoisamerikkalainen tammilaji, mutta Mustilassa niitä on niin paljon, että se on muodostunut ihan arboretumin symboliksi. Ystävyysyhdistys myy jäsenilleen metallisia jäsenmerkkejä, jotka esittävät punatammen terhoa.

Tämän pikku taimen annan nyt olla säälittävässä muoviruukussaan ensi kevääseen ja istutan sitten kunnon kokoiseen saviruukkuun. Siinä se saa kasvaa viidestä kahdeksaan vuotta, kunnes ehkä jonakin päivänä siitä voisi ajatella bonsaita.

Luokat: arboretum, mustila, tammi, quercus, quercus-rubra, bonsai

Mongoliantammi Kaisaniemen kasvitieteellisessä

19. heinäkuuta 2014 — Ronja

Kävin heinäkuun alkupuolella Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Käyn aika usein, mutta aiemmin en ole havainnut tätä tammea. Aivan Kaisaniemenrannan porttien luona on kahvila ja muutama muu pieni puurakennus, joista erään edustalla kasvaa nuorehko mongoliantammi (Quercus mongolica).

Kuva 1.
Mongoliantammi

Kuva 2.
Mongoliantammi

Kuva 3.
Mongoliantammi

Mongoliantammi ja sen alalajit kasvavat luonnonvaraisina itäisessä Siperiassa ja muualla Kaakkois-Aasiassa: Mongoliassa, Mantšuriassa, Korean niemimaalla, Japanissa, Sahalinilla ja Kuriileilla.

Luokat: tammi, quercus, quercus-mongolica, arboretum, kasvitieteellinen-puutarha, helsinki