Tree Fiddy

Ronjan blogi puista. Enimmäkseen ruukuissa, välillä maassa.

Yamadoriretki toukokuussa 2016

21. toukokuuta 2016 — Ronja

Viime sunnuntaina minä ja isohko joukko muita bonsaiharrastajia kokoontui Janin luokse. Katselmoimme läpi Janin puut ja sitten suuntasimme maastoon kaivelemaan etukäteen tutkittuja puita. Itse en ollut tällä kohteella aikaisemmin käynyt, eikä tarkoituksena ollut oikeastaan ottaa mitään mukaan, mutta päädyin kuitenkin hankkimaan uuden metsävaahteran.

Aluksi kuvia Janin puista, sitten kaivelupuuhia.

Lue lisää...

Luokat: yamadori, kevät, vaahtera, acer, acer-platanoides, jalava, ulmus, ulmus-glabra, tammi, quercus, bonsai

Vaahteraluettelo toukokuussa 2016

3. toukokuuta 2016 — Ronja

Pääasiallinen harrastukseni on bonsai, mutta siinä sivussa olen alkanut myös keräillä vaahteroita. Osan niistä aion kasvattaa bonsaiksi, mutta osaa pidän ihan muuten vain. Kovin suurilehtiset lajit lähinnä hengaavat omissa astioissaan. Mitään oikeaa pihaa tai puutarhaa ei näille ajanvietteille ole kodissani tarjolla, vaan kaikki kasvit asuvat helsinkiläisyksiön parvekkeella – joskin verrattain kookkaalla sellaisella.

Tässä jutussa luettelen valokuvien kera läpi kaikki tähän mennessä hankkimani vaahterat. Suurin osa on vielä pieniä taimia, mutta muutamassa jo näkee odottavan bonsaipuun raamit.

Lue lisää...

Luokat: vaahtera, acer, bonsai, luettelo

Arboretum Mustilan kevättalkoot 2016

24. huhtikuuta 2016 — Ronja

Arboretum Mustilan Ystävät ry piti jälleen perinteisesti vuosikokouksensa arboretumissa. Olin paikalla Janin kanssa. Kokouksen jälkeen oli talkoot: porukka hajaantui erilaisiin puiston ylläpitohommiin. Jani ja minä olimme etukäteen neuvotelleet itsellemme raivaushommaa, ja saimme myös luvan pitää bonsaitarkoituksiin soveliaat raivauksen yhteydessä löytyneet kasvit.

Tässä hieman kuvia löydöksistä.

Kuva 1. Suuri, moneen kertaan leikattu vuorivaahteran pökkelö, joka ei suostu kuolemaan (Acer pseudoplatanus). Tästä Jani innostui. Pitää saada useampi ihminen mukaan kaivamaan tätä ylös.

Kuva 2. Euroopanvalkopyökkien (Carpinus betulus) siementämää epämääräistä taimikkoa. Tästä saimme tehtäväksi kitkeä kierot ja katkeilleet mutta säästää suorat. Otin mukaan muutamia mielenkiintoisimpia tyviä.

Kuva 3. Jani tutkii valkopyökkien tyviä.

Kuva 4. Äskeisten viereltä löytyi myös tällainen kovia kokenut vino kanto. Se on kuvan vasemmasta laidasta leikattu poikki. Voisi saada mielenkiintoisen, joskin suuren bonsain.

Kuva 5. Arboretumin taimimyynnistä löytyi 25 eurolla tällainen lännenhemlokki (Tsuga heterophylla).

Oksia ja haarontaa on reilusti, mutta kaikkein mielenkiintoisin on juuripaakku. Se on aika matala, kasvaa kovia kokeneessa muovisäkissä. Ylin kolmannes saattaa olla pelkkää sammalta, joten saattaa sujahtaa hyvinkin matalaan bonsairuukkuun heti kättelyssä.

Kuva 6. Yksi valkopyökeistä ruukkuun asti ehtineenä.

Luokat: mustila, arboretum, talkoot, kevät, bonsai, carpinus, acer, tsuga, valkopyökki, vaahtera, hemlokki

Vaahteroita ruukkuun – Acer rubrum ja A. platanoides

17. huhtikuuta 2016 — Ronja

Tänä viikonloppuna ruukutin viime vuonna ostamani punavaahteran (Acer rubrum), jonka taisin ostaa viime elokuussa Mustilasta. Se oli vielä samassa muoviruukussa kuin ostettaessakin.

Juuritrimmauksen sai myös metsävaahterani (Acer platanoides).

Lue lisää...

Luokat: bonsai, kevät, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-rubrum

Bonsaipuuhia huhtikuussa 2016

15. huhtikuuta 2016 — Ronja

Kevät on edennyt siihen pisteeseen, että kaivoin bonsait talvisäilöstä. Vahdoin monelle uuden ruukun tai vähintään kasvualustan. Tässä hieman kuvia.

Olen myös talven aikana muuttanut uuteen asuntoon, jossa on merkittävästi edellistä suurempi parveke. Nyt pitäisi siis mahtua puiden lisäksi parvekkeelle jopa vähän kalusteitakin!

Lue lisää...

Luokat: bonsai, kevät, ruukut, vaahtera, haapa, tuomi, acer, acer-ginnala, acer-pseudosieboldianum, acer-mandshuricum, acer-barbinerve, populus, populus-tremula, prunus, prunus-padus

Syyskuvia 2015

3. marraskuuta 2015 — Ronja

Syksyn mittaan en ole kovin aktiivisesti harrastellut kasvihommia. Enimmäkseen olen tarpeen mukaan kastellut bonsain alkuja parvekkeella ja välillä ottanut jokusen kuvan kännykän kameralla.

Niin ja tietysti olen suunnitellut bonsaiden viemistä talviteloille äidin kasvihuoneeseen. Tätä varten tilasin netistä hiiriverkkoa, josta aion taitella pienet jyrsijänkestävät häkit puille. Ensi viikonloppuna menen tätä touhua toteuttamaan. Pitääpä muistaa ottaa projektista kuvia.

Mutta tässä sekalaisia syysräpsyjä. Osa kännykällä, osa järkkärillä.

Lue lisää...

Luokat: bonsai, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-pseudosieboldianum, acer-ginnala, jalava, ulmus, ulmus-glabra, syksy, ruska

Mustilan taimipäivässä 22.8.2015

30. elokuuta 2015 — Ronja

Viime viikonloppuna kävin Mustilan arboretumin taimipäivässä. Mukana oli myös Jani. Taimipäivä on joka vuosi elokuussa pidettävä tapahtuma, jonne saa kuka tahansa kasviharrastaja tuoda taimiaan myyntiin. Myös kaupallisia toimijoita kutsutaan yleensä paikalle.

Ostin muutaman vaahterantaimen: Acer mandshuricum, A. micranthum, A. pensylvanicum, A. rubrum.

Otin myös muutamia valokuvia ja kiertelin arboretumia opastetuilla kierroksilla.

Lue lisää...

Luokat: mustila, arboretum, vaahtera, acer, hortensia, hydrangea, mänty, pinus, kuusi, picea

Vaahterapäivitys toukokuussa 2015

25. toukokuuta 2015 — Ronja

Olen päättänyt ruveta erikoistumaan vaahteroihin. Alan kerätä niitä. Kun kerran järjestään kaikki vaahterat vetävät puoleensa, niin mikäpä siinä. Ja kun ne tuntuvat pysyvän niin hyvin hengissäkin näissä ruukuissa. Universumi haluaa minusta vaahterankaitsijan, olkoon siis niin.

Aika hyvään alkuun olen jo päässyt. Omistan tällä hetkellä ainakin yhden yksilön kutakin seuraavista vaahteralajeista:

 • Acer ginnala, mongolianvaahtera
 • Acer pictum subsp. mayrii, sahalininvaahtera
 • Acer platanoides, metsävaahtera
 • Acer pseudosieboldianum, koreanvaahtera
 • Acer spicatum, tähkävaahtera
 • Acer ukurunduense, kiinanvaahtera

Lue lisää...

Luokat: bonsai, vaahtera, acer, acer-platanoides, acer-ginnala, acer-pseudosieboldianum

Annalan taimitori 2015

24. toukokuuta 2015 — Ronja

Helsingissä (ja muutenkin Uudellamaalla) on paljon vanhoja kartanoita ja huviloita, joista olen yrittänyt joskus vähän kiinnostua, mutta vähiin on jäänyt. Tällä viikolla kuitenkin aktivoiduin ja lähdin käymään Annalassa taimitorilla 21.5.2015. Ostettavaa ei oikein löytynyt, mutta muuten kyllä viihdyin.

Annala on mäen päällä sijaitseva kartano-/huvila-alue Helsingin vanhassakaupungissa, Hämeentien pohjoispään tienoilla. Google Mapsista äkkiä arvioiden pinta-alaa on ehkä 15 hehtaaria Kustaa Vaasan tien ja Hämeentien väliin jäävällä alueella.

Taimitori oli viehättävä tilaisuus. Oli paljon myyntipöytiä ja -kojuja, telmiviä lapsia ja keskelle kulkuväyliä kuulumisiaan vaihtamaan pysähtyneitä mummoja.

Katkon jälkeen kuvia.

Lue lisää...

Luokat: helsinki, huvila, tammi, quercus, saarni, fraxinus, vaahtera, acer

Vaahtera Sanomatalon kulmalla

19. toukokuuta 2015 — Ronja

Sanomatalon lounaisnurkalla on pieni terassialue. Siellä on jokin tällainen päällystetty kaivonrengas, jonka sisällä kasvaa vaahtera (Acer platanoides), melkein kuin isossa ruukussa.

Kuva 1.

Luokat: vaahtera, acer, acer-platanoides, helsinki

Metsävaahtera ojanpientareelta

15. huhtikuuta 2015 — Ronja

Kävin taas äidin luona katselemassa pihan risukkoja ja saunomassa. Tarkoituksena oli ottaa mukaan ruukkuun isossa saavissa kasvava pähkinäpensaan rääpäle, mutta siitä oli latvus paleltunut ja oli muutenkin niin huonokuntoisen näköinen, että jätin vielä aloilleen. Toipukoon rauhassa.

Sen sijaan löysin tontin rajan ojaa reunustamasta monenlaista mielenkiintoista. Sahasin matalaksi kaksi harmaaleppää odottamaan ensi tai sitä seuraavaa kevättä. Niissä on niin isot juurakot, että pitää varata kunnolliset kasvatuslaatikot ja kunnolla kissanhiekkaa, ennen kuin rupeaa nostopuuhiin.

Päivän saalis on kuitenkin erittäin miellyttävärunkoinen metsävaahtera (Acer platanoides)! Se kasvoi noin 45 asteen kulmassa viettävässä ojanpientareessa, erittäin savisessa maassa. Paitsi että runko on hieno, myös nebaria on hienosti. Tosin istutin puun ruukkuunsa sen verran syvään, että pintajuuret menivätkin ihan piiloon.

Jäljempänä kuvia (vähän ankeasti valaistuja kevätillan keittiössä otettuja)!

Lue lisää...

Luokat: bonsai, yamadori, vaahtera, acer, acer-platanoides

Punavaahtera Malminkartanossa

16. elokuuta 2014 — Ronja

Eräänä heinäkuun päivänä kävelin Helsingin Malminkartanossa ja huomasin punavaahteran (Acer rubrum). Moista puuta en ole ennen nähnyt arboretumin ulkopuolella, mutta nytpä löytyi. Hauskaa, että välillä tulee vastaan vähän vaihtelua kaupunkipuustossa.

Punavaahtera ei ole luonnonvarainen Suomessa. Sitä kasvaa itäisessä Pohjois-Amerikassa. Sen tunnistaa leveistä, kolmihaaraisista, kämmenenkokoisista lehdistä, joissa on kirkkaan punainen kanta. Syysväritys on kauniin tulipunainen.

Lue lisää...

Luokat: helsinki, vaahtera, acer, acer-rubrum

Ilmajuurrutuksen opettelua, osa IV – iloinen yllätys

28. heinäkuuta 2014 — Ronja

Edellisellä kerralla amurinvaahteran ilmajuurrutus jäi masentaviin tunnelmiin. Juurrutettavasta oksasta olivat lehdet alkaneet kellastua ja kuivua, joten kävin ennenaikaisesti leikkaamassa oksan irti. Juuria oli jonkin verran, mutta tilanne näytti kerta kaikkiaan huonolta. Ennustin, että projekti luultavasti päättyy tappioon lyhyen ajan sisällä.

Kuva 1. Oksa on saanut olla varjossa parvekkeen kaiteen maitolasin takana, suojassa suoralta auringonpaisteelta. Silti lehdet ovat kuivuneet ja karisseet.
Lakastunut vaahteranoksa

Kuva 2. Mutta mitäs täällä alhaalla on? Näyttäisi olevan uutta kasvua!
Uutta silmua vaahterassa

Peli ei olekaan menetetty ainakaan ihan vielä! Pidän raukan edelleen visusti varjossa, sillä aurinko helottaa tänäänkin hurjan kuumasti ja parvekkeella on 32 °C. Hyvä että huomasin tuon pilkistävän uuden kasvun, sillä nytpä osaan pitää tuota paremmin silmällä ja huolehtia kastelusta.

Pitää myös opetella ajattelemaan tuota puuna. Eihän se enää ole vain vaahteranoksa vaan kokonainen vaahtera, sillä onhan siinä kaikki puun osat: runko, juuret ja lehtiä!

Niin ja sekin on pyörinyt mielessä, kun joissain lähteissä tästä amurin-/mongolianvaahterasta käytetään tieteellistä nimeä Acer tataricum subsp. ginnala, mutta toisissa taas Acer ginnala. Olen ainakin tämän Kassu-tietokannan käyttämille nimille antanut aika paljon painoarvoa, mutta löysin koko tietokannan vasta sen jälkeen, kun ryhdyin tästä puusta kirjoittamaan. En ole hennonut vaihtaakaan. Voi olla, että seuraavassa blogauksessa vaihdan kuitenkin.

Luokat: vaahtera, acer, acer-tataricum, ilmajuurrutus, kloonaus, how-to, bonsai

Ilmajuurrutuksen opettelua, osa III – pettymys

11. heinäkuuta 2014 — Ronja

Kuten viimeksi raportoin, vaahteranoksaan todella kasvoi uusia juuria. Tarkoitus oli, että olisin leikannut oksan irti ja istuttanut sen ruukkuun joskus syksyllä, ehkä syyskuun lopulla. Puun piti kasvattaa sammalpaketin sisään riittävästi juuria, jotta oksa pärjäisi omillaan ilman emopuun tarjoamia vettä ja ravinteita maassa olevista juurista.

Lue lisää...

Luokat: vaahtera, acer, acer-tataricum, ilmajuurrutus, kloonaus, how-to, bonsai

Ilmajuurrutuksen opettelua, osa II

2. heinäkuuta 2014 — Ronja

Toukokuussa tekemäni ilmajuurrutus vaikuttaa onnistuneelta. Amurinvaahtera (Acer tataricum subsp. ginnala) on tehnyt juuria kelmun alle!

Kuva 1. Sammalen seasta pilkistelee juuria.
Ilmajuurrutus vaahterassa

Kuva 2. Juuri yrittää ulos kelmuun tekemästäni valutusviillosta. Toivottavasti ei kärsi ulkoilman kuivuudesta. Olisi pitänyt laittaa isompi sammaltukko.
Ilmajuurrutus vaahterassa

Luokat: vaahtera, acer, acer-tataricum, how-to, ilmajuurrutus, kloonaus, bonsai

Lempipuitani Helsingissä – osa I

10. kesäkuuta 2014 — Ronja

Tässä sarjassa ihastelen Helsingissä kasvavia yksittäisiä puita, jotka ovat erityisen lähellä omaa sydäntäni. Yleensä ne ovat erikoisen muotoisia, vanhoja, epätavallista lajia, hauskalla paikalla tai jotenkin muuten ilahduttavia.

Ensimmäisenä esittelen Kaisaniemen puiston vesialtaan nurkalla jököttävän tataarivaahteran (Acer tataricum).

Lue lisää...

Luokat: acer, acer-tataricum, lempipuut-helsingissä, helsinki, vaahtera

Ilmajuurrutuksen opettelua, osa I

7. kesäkuuta 2014 — Ronja

Tänä keväänä olen kokeillut ilmajuurruttamista (air layering) ensimmäistä kertaa.

Harjoituspuuna on hieman erikoisempi vaahtera. En olen ihan varma, mikä laji on kyseessä, mutta kuitenkin joko tataarivaahtera (Acer tataricum) tai amurinvaahtera (Acer tataricum subsp. ginnala). Näiden pitäisi parhaiten erottua siten, että amurinvaahterassa on kiiltävämmät lehdet, mutta vaikeapa tuosta on kuitenkaan kokemattoman sanoa...

Kuva 1. Tataarivaahtera lopettelemassa kukintaa.
Tataarivaahtera lopettelemassa kukintaa.

Kuva 2. Toisin kuin tavallisella metsävaahteralla (Acer platanoides), tataari- ja amurinvaahteralla on kolmihaaraiset lehdet.
Toisin kuin tavallisella metsävaahteralla, tataari- ja amurinvaahteralla on kolmihaaraiset lehdet.

Ilmajuurrutuksen tarkoitus on sama kuin pistokkaan ottamisella: uuden kasviyksilön kloonaaminen. Pistokas on emokasvista otettu pieni, nuori oksa, johon pyritään saamaan juuret. Ilmajuurruttamalla saadaan kasvatettua juuret vanhempaan oksaan, joka on liian suuri pärjäämään ilman emokasvin juurien jatkuvasti tarjoamaa vettä ja ravinteita.

Puun kudoksissa kulkee materiaalia kahteen suuntaan. Sisemmässä puussa kulkee ylöspäin juurien maasta ottamaa vettä ja siihen liuenneita ravinteita. Pintakudoksissa heti kuoren alla kulkee alaspäin lehdissä syntyneitä yhteyttämistuotteita, siis lähinnä hiilihydraatteja.

Jos sisempien kudosten vedenkuljetus ylöspäin säilyy ehjänä, lehdet ovat ihan tyytyväisiä. Jos taas jälsikudos jostakin syystä katkeaa, alaspäin kulkevat hiilihydraatit eivät pääse etenemään. Jos tälle kohdalle järjestetään kosteat ja pimeät olosuhteet, oksa alkaakin kasvattaa uusia juuria niillä resursseilla, jotka yhteyttämisen tuloksena on lehvästössä saatu.

Noin toukokuun puolivälissä valitsin sopivan oksan ja ryhdyin hommiin. Prosessi on seuraava:

 1. Leikkaa viilto puun kuoreen koko oksan ympäri.
 2. Leikkaa toinen viilto alemmas, ainakin oksan paksuuden mitan päähän.
 3. Leikkaa pitkittäinen viilto näiden väliin ja poista kuori. Oksaan jää siis kokonaan kuoreton pätkä.
 4. Raaputa veitsellä kaikki jälsikudos pois paljastuneen puun pinnalta.
 5. Kääri reilu tukko kosteaa, muttei valuvan märkää turvetta tai rahkasammalta kauttaaltaan kuorettoman pätkän ympärille.
 6. Paketoi koko setti tiukaksi, pitäväksi möykyksi. Itse käytin elmukelmua ja pakkausteippiä, mutta monet suosivat esimerkiksi alumiinifoliota ja jesaria. Folio pitää juuret pimeässä, mutta toisaalta kelmun läpi voi nähdä arvailematta, milloin juuret ovat kasvaneet.
 7. Leikkaa pakettiin muutama pieni viilto siten, että liika vesi pääsee valumaan paketista ulos ja toisaalta sadevettä pääsee hieman sisäpuolelle pitämään sammalen kosteana.

Kuva 3. Ilmajuurrutus meneillään vaahteranoksalla.
Ilmajuurrutus meneillään vaahteranoksalla.

Luokat: acer, acer-tataricum, bonsai, ilmajuurrutus, kloonaus, vaahtera, how-to